luni, 21 iulie 2014

Interviu Gica Vacaru

Este unul dintre cei mai bine cotati antrenori romani de rugby. A tinut Timisoara in viata, actuala campioana nationala, cand gruparea de pe Bega traversa vremuri tulburi. A pus Ungaria pe harta rugbiului, antrenand numeroase loturi nationale si evoluand in Liga a doua maghiara pana la 55 de ani. A ajuns sa-i invete tainele sportului cu balonul oval pe italienii din Novara si imprejurimi. Si astea sunt doar cateva dintre bornele carierei lui Gica Vacaru, un om care si-a dedicat intreaga viata acestui sport minunat.



- Ati urmarit mai multe meciuri in ultima perioada, inclusiv campionatul national de rugby 7. Cum vi se pare ca a evoluat rugbiul romanesc?

- Mi-au placut mult meciurile de R7. Am vazut niste jucatori cu calitati exceptionale, mai ales jucatori straini. Dar ar trebui sa avem jucatori specializati pe R7. Sa nu mai uzam jucatorii de la R15, care au alte automatisme formate de-a lungul timpului.

- Au aparut tot mai multi jucatori in SuperLiga. Credeti ca este o mutare care poate avantaja rugbiul romanesc?

- E foarte bine ca au aparut jucatori straini cu calitati fizice si tehnice care dau un plus de valoare echipelor. Asta ar trebui sa-i motiveze pe jucatorii romani, care ar trebui sa urmeze exemplul lor si sa ia ce e mai bun de la ei. Nu e vina lor ca jucatorii romani nu au loc si nu trebuie priviti cu ochi rai. Rugbiul evolueaza si, din pacate, la noi a batut pasul pe loc sau chiar a dat inapoi. Aria de selectie e foarte redusa la toate nivelurile. Copii buni, cu calitati, inca avem. Dar sunt deficitari la partea tehnica si aici nu mai este vina lor. Nivelul SuperLigii a crescut prin venirea jucatorilor straini si chiar a antrenorilor straini, dupa cum am vazut. Din pacate nu toate echipele au posibilitati financiare sa-si improspateze loturile si sunt nevoite sa foloseasca tineri de 19-20 de ani care inca nu se pot ridica la nivelul jucatorilor experimentati. E bine pentru ei, ca se vor cali si vor creste mai repede, dar echipa respectiva nu poate sa emita pretentii la nivel de rezultate. De exemplu, Italia a restrictionat numarul de jucatori straini in campionatele lor si rezultatul s-a vazut. Au reusit sa ajunga la un nivel maxim in materie de rezultate. Acum, insa, sunt in scadere. Am urmarit numeroase turnee de copii si juniori si am remarcat ca cei mai talentati jucatori sunt din parinti nonitalieni, inclusiv romani. De fapt, romanii chiar sunt apreciati in academiile lor. Chiar si antrenorii romani sunt apreciati acolo. Proiectul Federatiei este de a aduce cat mai multi antrenori straini care vin cu idei noi, cu stiluri diferite, pentru a crea un suflu nou si a forma jucatori. Poate ar fi timpul sa facem si noi asa ceva. Chiar daca avem impresia ca suntem cei mai buni, cei mai frumosi si cei mai destepti si nu trebuie sa ne informam.

- Pe cine vedeti favorita la castigarea SuperLigii?

- In primul rand ar fi RCM Timisoara si nu pentru ca a fost candva echipa mea. Apoi ar fi Baia Mare si Farul, echipe care au pachete de inaintare foarte bune. Nu in ultimul rand as vrea sa-i remarc pe cei de la CSM Bucuresti, care au foarte multi jucatori de valoare. Intre aceste echipe si celelalte, respectiv Steaua, Dinamo si Universitatea Cluj, cred ca este o diferenta destul de mare.

- Cam la ce nivel se afla echipa din Novara, cea pe care o antrenati? Ar putea evolua la noi in SuperLiga?

- Echipa din Novara este foarte tanara. Am promovat copii de 16-20 de ani la prima echipa pentru ca vreau sa-i formez cu o alta mentalitate si pentru ca au calitati indiscutabile. Proiectul clubului este de a forma jucatori si de a ataca promovarea peste 3-4 ani. Deja am facut un salt anul acesta, dar conditiile materiale si financiare nu ne permit sa evoluam in Serie B. Echipa este una de amatori. Am multi elevi si studenti asa ca ne antrenam de la 20.30 pana pe la 12 noaptea. Si nu pleaca nimeni pentru ca trebuie sa recuperam terenul pierdut cu ani in urma. Le-am explicat ca, la rugby, indiferent de nivelul la care joci si te antrenezi trebuie sa o faci ca un profesionist. Cu cat antrenamentul este mai solicitant, cu atat meciul va fi mai usor. Acum am facut la Novara si a doua echipa, pentru ca aveam multi jucatori si nu vreau sa-i tin pe margine. Nu sunt toti de prima echipa si, ca sa nu se lase sau sa nu se piarda pe drum, am facut a doua echipa, care activeaza in Serie C. Ca sa-ti raspund concret la intrebare vreau sa precizez ca echipa, in sine, nu ar face fata in SuperLiga noastra. E diferenta mare, totusi, dar sunt sigur ca anumiti jucatori si-ar putea gasi loc in lotul unei echipe sau alta din SuperLiga noastra. Si in Italia sunt probleme cu formarea de jucatori. Nu au specialisti la nivel de copii si juniori. Au diplome de tot felul, dar nu diploma antreneaza ci practica la teren. Posturile cheie (demi, uvertura, fundas, etc.) nu pot fi formate de oricine. Trebuie sa ai ochi pentru asa ceva si trebuie ca jucatorii sa fie descoperiti de mici si specializati pe posturile astea. E nevoie de antrenori care stiu cu ce se mananca aceste posturi si care sa aiba rabdare, pentru ca vorbim de ani buni de munca si de o munca ce nu aduce intotdeauna rezultatele scontate. Si noi avem probleme la nivel de uvertura si vom avea probleme si la nivel de demi pentru ca nu am vazut sa vina nimic din urma. Am vazut la Under 14 doi copii de la Olimpia si Pantelimon. Doi copii cu calitati de uvertura, doi copii care trebuie monitorizati de pe acum si bagati in program. Nu trebuie lasati sa joace dupa ureche. Si, mai ales, trebuie tinuti cu picioarele pe pamant, sa ramana modesti.

- Ce diferente sunt intre rugbistii romani si cei italieni?

- Din pacate nu pot sa spun ca nu sunt diferente. Diferenta s-a facut ca noi nu mai avem echipe si deci nu putem face o nationala ca a lor, pentru ca ei au o baza foarte mare de selectie. Sunt diferente la nivel de mentalitate si de educatie. Noi ii cocolosim prea mult de mici. Ii bagam la scoala, ii ajutam sa treaca clasa si multe altele. In Italia, jucatorii platesc sa joace rugby si se formeaza ca si caractere. Ei stiu ca trebuie sa dea ca sa primeasca. In primul rand conteaza educatia. Asta e la baza piramidei. Restul vine de la sine, cu timpul.

- Se poate spune ca aveti legatura cu ambele echipe. Pe cine pariati dintre Grivita si Sportul?

- Ambele echipe imi sunt dragi dar, din pacate, raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi decat unul singur. Vreau sa invinga Grivita. Am niste copii de suflet la Grivita si stiu ce pot si stiu ca, din pacate, actualele conditii nu permit mai mult, cu toate ca ei vor. Si ma doare sufletul sa o spun, dar nu se vede nimic in viitorul apropiat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu