duminică, 23 mai 2021

Clubul Sportiv Navodari - Rugby Club Grivita 23-25. Minunea de la malul marii

Rugby Club Grivita a produs surpriza etapei a VI-a a Diviziei Nationale de rugby si s-a impus sambata, scor 25-23, in meciul jucat impotriva formatiei CS Navodari, in deplasare.

Sursa foto: Facebook Rugby Romania


La cinci ani, sapte luni si 16 zile de la minunea reusita de nationala de rugby a Romaniei, 17-15 cu Canada, la Cupa Mondiala, dupa 0-15 in minutul 52, rugbiul romanesc a avut parte, sambata, de o noua remontada iesita din comun, ba chiar mai spectaculoasa decat cea de la Leicester.

Pentru ca rugbistii de la Grivita, in care foarte putini credeau, inclusiv subsemnatul, au reusit sa se impuna, cu 25-23, pe terenul formatiei CS Navodari, vicecampioana en-titre a Diviziei Nationale de Seniori, dupa un meci in care gazdele conduceau cu 18-0 in minutul 39.

Toate calculele hartiei indicau o victorie clara a celor de la CS Navodari. Deplasarea efectuata de Grivita in ziua meciului, consumul fizic enorm din confruntarea cu Stiinta Petrosani si diferenta uriasa inregistrata la nivel de pachete de inaintare se anuntau a fi argumente decisive in favoarea celor de la CS Navodari. 

Startul partidei, cu eseu incasat de Grivita in minutul 2, dupa ce a avut introducere in gramada la sapte metri de propriul teren de tinta, parea sa confirme calculele hartiei, mai ales ca, ulterior, gazdele s-au distantat pana la 18-0 in minutul 39, reusind sa marcheze puncte prin toate procedeele posibile, respectiv doua eseuri, o transformare, o lovitura de pedeapsa si un dropgol.

Momentul psihologic al meciului s-a produs la una dintre ultimele faze ale primei reprize. Grivita a reusit sa reduca din diferenta. Andrei Chitic a marcat primul eseu al echipei in deplasarea de la Navodari, Stefan Patrascu a transformat cu siguranta, iar tinerii jucatori ai Grivitei au simtit "gustul sangelui" sau ca se poate obtine un rezultat bun, daca e sa ne mentinem in limitele fair-play-ului.

A fost 18-7 pentru Navodari, la pauza, insa Grivita a facut o repriza a doua magnifica, confirmand ca cele 60 de minute jucate excelent impotriva campioanei Stiinta Petrosani nu au reprezentat o intamplare, iar echipa are potentialul de a juca de la egal la egal cu formatiile cu pretentii din Divizia Nationala. 

Tactica Grivitei, de a folosi in repriza a doua inaintasii cu greutate, a dat roade, astfel ca echipa a beneficiat de o posesie mai buna, iar treisferturile, conduse magistral de Stefan Patrascu, au intors soarta meciului. Andrei Serban si Silviu Mircea si-au trecut in cont cate un eseu, iar Stefan Patrascu a mai pus opt puncte pe tabela din lovituri de picior, reusind o transformare si doua lovituri de pedeapsa. 

S-a facut 25-18 pentru Grivita, iar diferenta poate putea fi si mai mare in conditiile in care echipa a avut si alte momente favorabile pe atac. Insa, finalul a fost de infarct. Obligati sa se apere in inferioritate numerica, grivitenii au luptat pana la ultima picatura de energie pentru a apara rezultatul inregistrat pe tabela de marcaj. CS Navodari s-a apropiat la 23-25, gratie unui eseu marcat la ultima faza a jocului, insa gazdele au ratat transformarea incercarii, astfel ca Grivita a obtinut una dintre cele mai importante victorii din epoca moderna a clubului.

A fost succesul de care Grivita avea nevoie pentru a prinde incredere si a arata ca are ce ii trebuie pentru a spera la o clasare pe podiumul Diviziei Nationale de rugby. Este insa si succesul prin care grivitenii ridica atat de mult stacheta incat ne face sa credem ca echipa poate sa obtina puncte importante si din ultimele doua meciuri ale turului, cu RC Barlad (sambata, 29 mai, ora 11.00), pe teren propriu, si cu CSM Galati (sambata, 5 iunie, ora 11.00), in deplasare.

Un comentariu: