luni, 31 octombrie 2016

Sabin Vasilescu, despre meciul cu Dinamo: "Ii privim cu respect, dar depinde numai de noi sa obtinem un rezultat pozitiv"

La sfarsitul acestei saptamani, echipa de seniori a Rugby Club Grivita va sustine ultimul meci oficial, cel contra formatiei Dinamo II Bucuresti. 



Este in joc titlul neoficial de campioana de toamna a Diviziei A, in conditiile in care echipa care se impune duminica va ocupa locul 1 la sfarsitul turului unei competitii in care mai sunt implicat CS Tomitanii Constanta, RC Sportul Studentesc si CSM Sibiu. Iar pe langa latura pur tehnica, vorbim si despre un meci al ambitiilor si orgoliilor, daca ne gandim ca se vor confrunta o echipa, Dinamo II, alcatuita din tinerii de perspectiva ai gruparii din Stefan cel Mare si o alta echipa, RC Grivita, alcatuita in mare masura din fosti internationali crescuti sau formati in curtea lui Dinamo.

De altfel, din acest motiv am decis sa prefatam meciul cu un material ce il are in prim plan pe Sabin Vasilescu, personaj deja arhicunoscut in lumea rugbiului de la noi si care duminica isi va face, in mod oficial, revenirea pe teren, ca jucator, dupa o pauza de mai bine de patru ani. Crescut de Dinamo si prezent pe teren, ca jucator al Grivitei, in cateva dintre cele mai tari meciuri jucate de gruparea din Parcul Copilului in ultimul deceniu, Sabin ramane tipul care nu se implica intr-o poveste decat daca o poate face 1.000% si care nu ezita sa puna punctul pe "i", indiferent de circumstante si de urmari.

- Esti oficial in lot pentru meciul cu Dinamo II, ceea ce inseamna revenirea ta dupa o perioada de 4 ani. Ce senzatii te incearca? Crezi ca iti va fi greu sa te readaptezi? Va conta mult aceasta pauza?

- Pana nu ma vad pe teren, nu consider ca sunt in lotul Grivitei pentru acest meci. Viata obisnuieste sa-ti joace feste mereu. Singurul sentiment care ma macina inaintea acestei partide este sa nu-mi dezamagesc colegii. Grupul de la Grivita este unul special, care merita toata implicarea. Totusi, este clar ca in acest moment nu ma consider cel mai in forma jucator din lot.

- Cum ti se pare actuala echipa fata de cea din 2012? Mai experimentata? Mai pregatita fizic?

- Cu mare respect fata de colegii mei, consider ca este unul dintre cele mai slabe loturi si un an cu mare insemnatate pentru viitorul echipei RC Grivita. Nucleul este acelasi, format din jucatori cu un istoric vechi la acest club. Vorbim de jucatori care si-au depasit de mult orice limita si orice bariera de implicare si apartenenta care poate exista in fenomenul sportului in general. Despre pregatire fizica nu putem vorbi la nivelul la care jucam noi.

- Duelul cu Dinamo este unul al generatiilor. Va conta decisiv faptul ca ei sunt mai tineri si au conditii mai bune?

- Noi privim cu respect orice adversar si ne bucura participarea echipei Dinamo in esalonul nostru divizionar. Astfel s-a marit numarul oponentelor de calitate. Conditii bune nu exista in Romania, doar conjuncturi. Ei sunt viitorul si in niciun caz nu vor suferi cum sufereau jucatorii tineri care intalneau in trecut echipele grele din rugbiul romanesc.

- Ai fost junior al echipei din Stefan cel Mare. Ai emotii din cauza faptului ca revii pe terenul unde ai crescut ca rugbist?

- Tot ce reprezinta astazi persoana mea se datoreaza mamei mele si echipei Dinamo. Daca ar trebui sa povestesc toate experientele mele ca practicant de rugby, pentru ca nu ma pot numi jucator, as depasi cu mult orice opera de creatie literara. Singurul lucru care m-ar fi marcat ar fi fost ca meciul oficial sa se fi jucat pe celebrul Velodrom. Acela este un loc special, sfant pentru generatia mea si doar o groapa mizerabila pentru cei care sunt astazi in curtea echipei Dinamo. Dinamo este pentru mine o stare, nu o povara. Sunt crescut in vremurile in care jucai pentru culori si in care etic era sa nu tradezi niciodata culorile. Poate acesta este motivul pentru care inca joc la o echipa cu echipament rosu-alb.

- Crezi ca cei de la Dinamo pregatesc o tactica speciala pentru tine si ceilalti griviteni care au trecut prin Stefan cel Mare?

- Cei de la Dinamo sunt tineri si inca nu pot adopta sau respecta un sistem. Deci nu putem vorbi despre tactica. Ei trebuie sa aiba ca scop dezvoltarea lor personala si acumularea de experienta. Singurul lucru pe care il pot pregati sunt berile pentru repriza a treia, unde pot petrece alaturi de niste celebri anonimi ai rugbiului romanesc. Niste anonimi care acum cativa ani, din "intamplare", jucau sfert de finala in Cupa Romaniei cu campioana din acea perioada, echipa din Baia Mare. Eram singura echipa dintr-un esalon inferior care ajunge sa joace pentru calificarea in semifinalele uneia dintre cele mai prestigioase  intreceri sportive.

- Ai urmarit trei meciuri de pe margine. Cat de greu iti este sa stii ca nu poti sa intri si sa-ti ajuti coechipierii?

- Privesc rugbiul in general cu alti ochi de peste trei ani. Anumite experiente m-au facut sa fiu rezervat in legatura cu tot ce se intampla in Romania, ca fenomen rugbistic, si mi-au oferit o alta optica in general. Faptul ca nu-mi pot ajuta coechipierii este pentru mine ca o stigmata. Este greu de descris. Planga inauntrul meu pentru fiecare esec si pentru fiecare greseala a echipei.

- Care crezi ca este cheia meciului cu Dinamo? Unde se va decide partida?

- Cheia este mereu in mintea noastra. Cliseul - noi suntem singurul adversar al nostru - se aplica si in cazul partidei noastre cu Dinamo. Depinde numai de noi sa obtinem un rezultat pozitiv.

- Esti extrem de implicat in dezvoltarea rugbiului romanesc. Va fi meciul cu Dinamo o rara avis sau iti doresti sa continui si ca jucator macar la nivel de Divizia A?

- Pentru mine asa zisa revenire este doar o onoare si o sansa sa mai pot simti inca o data toate elementele care formeaza familia Grivita. Am fost un jucator mediocru si ma multumesc cu orice sansa ce mi se ofera ca a doua zi dupa un meci sa spun - Iar nu ma pot misca! Cum naiba justific la munca vanataile "castigate" in meci? Iar am jucat cu stadionul gol, aia este, daca nu ne aplauda nimeni, macar sa ne aplaudam singuri. Fiecare din cei care inca performeaza in Divizia A sunt niste eroi. Eroi ca cei din razboaiele intamplate de-a lungul istoriei, pentru care s-au facut doar pietre funerare, dar ale caror trairi si povesti vor ramane in "transeele" luptelor aprige.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu