miercuri, 23 decembrie 2020

Mugur Preda: "Doua lucruri raman foarte importante pentru un antrenor: Pasiunea si Implicarea"

Dupa o aventura inceputa cu mult entuziasm si incheiata abrupt la Buzau, Mugur Preda a decis ca, din acest an, sa-si incerce norocul la conducerea Grivitei, iar pana acum s-a bucurat de un succes total, avand doua victorii din doua meciuri.



Este vorba, practic, de o revenire in "Templu", dupa ce, in urma cu aproximativ doua decenii, Mugur a si imbracat, ca jucator, tricoul formatiei noastre.

Speram ca aventura lui la conducerea Grivitei sa fie cat mai lunga si sa fie incununata de cat mai multe succes, iar pana la momentul in care il revedem pe tehnicianul nostru in plina actiune va invitam sa cititi un scurt interviu cu el in care am atins mai multe puncte sensibile pentru rugbiul romanesc.

 - Mugur, doua meciuri la Grivita, doua victorii, procentaj 100%. Cum s-au simtit aceste jocuri?

- Ne-a bucurat in primul rand  faptul ca am putut sa jucam, avand in vedere situatia in care ne aflam, si ca am reusit sa avem o finalitate la antrenamentele efectuate in ultimele luni. In aceste doua jocuri, obiectivul comun a fost de a oferi cat mai multor jucatori posibilitatea de a evolua. Au fost doua jocuri disputate in conditii speciale, cu o deplasare grea, la Gura Humorului, si cu un meci acasa, impotriva celor de la Suceava, duel in care, din pacate, am avut foarte mult de suferit la nivelul organizarii. Faptul ca si in aceste conditii am reusit sa obtinem cele doua victorii ne bucura si mai mult, iar victoriile se datoreaza 100% baietilor.

- Cat de multumit esti de evolutia baietilor in aceste partide?

- Cred ca lipsa de meciuri pentru o perioada atat de lunga si-a spus cuvantul in prima partida, unde am avut fluctuatii in jocul nostru, alternand momentele bune cu cele mai putin bune, impotriva unei echipe destul de agresive. Faptul ca am reusit sa ne impunem pe final se datoreaza mobilizarii baietilor si in special a celor intrati in repriza a doua, baietii aceia care au adus un plus in evolutia echipei. Evolutia baietilor in cel de-al doilea joc a fost mult mai buna, impotriva unei echipe masive. Am reusit in mare parte din timp sa ne impunem jocul. Am reusit sa marcam destul de multe puncte si asta sper sa fi fost pe placul sustinatorilor care au continuat sa ne fie alaturi, chiar daca numai prin intermediul internetului.

- La cum s-a jucat in aceasta toamna, crezi ca Grivita se poate implica in lupta pentru medalii in sezonul urmator?

- Ca sa ajungem sa vorbim de medalii, mai intai trebuie sa ne pregatim bine. Apoi vom vedea daca putem sa ne batem acolo sus. E clar ca au fost lucruri in aceste doua meciuri ce ne fac sa speram, dar e inca nevoie de multa munca.

- Cum s-a facut trecerea ta la Grivita? Cat de mult a contat ca tu ai evoluat si ca jucator pentru gruparea din Parcul Copilului?

- Venirea mea la Grivita s-a datorat in proportie de 100% prietenului meu Florin Oprisor si pentru ca nu am vrut sa stau departe de rugby, dupa despartirea de Buzau. Faptul ca am evoluat la Grivita la inceputul carierei mele de jucator ramane o amintire frumoasa. La Grivita am cunoscut oameni minunati, pe unii dintre ei intalnindu-i si astazi la teren.

- Putem vorbi de o colaborare pe termen lung sau deja te gandesti sa faci pasul catre o echipa care sa-ti ofere conditii mai bune?

- (rade) Cred ca toti ne gandim in orice domeniu la evolutia noastra , la a face lucrurile care ne fac placere in conditii cat mai avantajoase. Personal, in Romania nu cred ca voi mai avea sansa sa antrenez la nivel profesionist din simplul motiv ca sunt prea multi "antrenori" si prea putine cluburi de acest nivel. Nu voi spune "nu" unei eventuale propuneri din afara. Pana atunci, vom incerca sa facem lucrurile cat mai bine la Grivita.

- Cat de grea este viata de antrenor de rugby? Cat de dificil este sa gestionezi un grup alcatuit din 30, 40 de caractere diferite? Cate ore munceste, efectiv, un antrenor pentru a pregati cat mai bine un meci?

- Viata de antrenor, ca si in orice alta meserie, are satisfactiile si dezamagirile ei. Desi din exterior pare simpla, ea poate deveni foarte complexa in functie de gradul de implicare si disponibilitate al fiecaruia. Pe langa timpul petrecut exclusiv la antrenamentele echipei, un antrenor profesionist petrece un volum de timp foarte mare in pregatirea unui meci. Iar aici ma refer la sedintele cu staff-ul, analiza meciurilor, a antrenamentelor, pregatirea acestora, sedinte video cu jucatorii, individuale sau colective, gestionarea grupului si a unor situatii etc. Nu mai vorbim de nivelul de stres la care este supus acesta. Bineinteles ca, in functie de nivelul la care antrenezi si disponibilitatea pe care o ai, acest timp de lucru este diferit, insa lucrul cu oamenii ramane intotdeauna complicat, indiferent daca acestia sunt copii sau adulti. Doua lucruri raman foarte importante pentru un antrenor: Pasiunea si Implicarea.

- Ai petrecut o perioada de timp in Franta si ai vazut ce inseamna rugbiul la nivel inalt. Spune-ne cateva diferente. Ce au ei in plus fata de noi? Cat de mult a ajuns sa conteze partea financiara in sportul profesionist?

- Da, am avut sansa si oportunitatea de a activa in Franta timp de cinci ani la un club ce evolueaza actualmente in Pro D2. Diferente sunt destule, incepand de la organizarea clubului, sursele de finantare(finantare locala + privata), infrastructura, etc. In primul rand, insa, conteaza tot ce produce rugbiul in comunitatea locala, iar lucrurile acestea se intampla indiferent de nivelul la care joaca echipa respectiva. Implicarea oamenilor in viata unui club este foarte importanta, de la parinti la voluntari care ajuta la dezvoltarea acestuia. Pentru oamenii de acolo rugbiul reprezinta un moment de relaxare, indiferent de nivel (copii, juniori, profesionist sau amator), un mediu in care se simt bine si la care participa cu placere. Rugbiul profesionist necesita intr-adevar foarte multi bani care provin din diferite surse de finantare, dar si produce bani din drepturi de televiziune, public, marketing, etc. Din nefericire, in Romania cluburile profesioniste cheltuie mai mult decat produc. E greu sa ne comparam cu ce se intampla acolo.

- Ce asteptari sa avem de la urmatoarele meciuri ale echipei nationale si ce crezi ca ne trebuie pentru a redeveni o echipa de temut la nivel international?

- Pai cred ca toti ne dorim o calificare la Cupa Mondiala din 2023. Nu este imposibil, dar cred ca va fi extrem de greu sa realizam asta din mai multe motive de care nu as dori sa vorbesc pentru ca ar trebui sa facem o emisiune speciala pentru asta. Dupa parerea mea suntem intr-un moment in care ar trebui sa regandim toata strategia la nivelul rugbiului romanesc si sa plecam pe niste baze solide si corecte, daca dorim sa mai existam in lumea rugbiului.

- In final as vrea sa te rog sa transmiti un mesaj de sarbatori sustinatorilor Grivitei si tuturor celor implicati in lumea rugbiului.

- Sarbatori Fericite si sanatate multa tuturor. Sa aveti grija de voi si de apropiatii vostri si sa ne revedem cu bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu