luni, 9 septembrie 2024

Grivita Kid, proiectul care ajuta la predarea stafetei din generatie in generatie

Din 15 septembrie, echipa de seniori a Rugby Club Grivita revine, oficial, la lucru, echipa noastra urmand sa dea piept cu CSM Suceava intr-un meci programat a avea loc duminica, de la 11.00, pe Parcul Copilului.



Primul meci al toamnei ar putea fi si cel mai special. Pentru ca se anunta sarbatoare mare in "Templu". Se aniverseaza 60 de ani de la castigarea Cupei Campionilor Europeni, intr-un amplu eveniment in care se va pune accent inclusiv pe ideea de a preda stafeta dragostei de rugby si de Grivita din generatie in generatie.

Iar faptul ca un asemenea eveniment bate la usa m-a incurajat sa aflu mai multe despre ceea ce inseamna Grivita Kid, scoala de rugby a Grivitei, proiectul unde copiii sunt invitati sa invete ABC-ul sportului cu balonul oval de la oameni deosebiti, care mananca acest sport pe paine.

Din punctul meu de vedere, proiectul se identifica, cel putin la momentul actual, cu Stefan Patrascu si Alexandru Marin, jucatori, antrenori, legende, sportivi care si-au pus amprenta pe acest sport si care au pasiunea de a transmite mai departe viziunea lor despre rugby.

Iar cifrele sunt cu adevarat remarcabile. Grivita Kid a inceput cu grupe de U8 si U10 in sezonul precedent, continua cu grupe de U8, U10 si U12 in sezonul 2024-2025, si, in general vorbind, se dezvolta pe zi ce trece, tocmai pentru ca, la fel ca la echipa de seniori, portile Parcului Copilului sunt deschise pentru oricine doreste si nu se teme in fata riscului de a se "infecta" de rugbyta si de grivitita.

Toti copiii care au minim 6 ani si mult chef de joaca sunt asteptati sa descopere tainele acestui sport si sa se simta bine in aer liber, parintii sunt asteptati sa se alature comunitatii si, de ce nu, fostii sau inca actualii jucatori sunt asteptati sa puna umarul la dezvoltarea corespunzatoare a celor mici sau macar sa le dezvaluie micutilor din amintirile pe care le-au adunat de pe dreptunghiul verde.

Pentru a afla detalii despre atmosfera de la Grivita Kid si ce inseamna cu adevarat acest proiect am stat de vorba cu doi fosti jucatori de rugby, Ionut Dinica si Dan Vasilescu, care si-au directionat copiii catre clubul nostru, iar ce a reiesit din discutia noastra puteti parcurge in randurile de mai jos:

- Domnilor, as vrea sa intram direct in paine si sa-mi spuneti cum ii cheama pe juniori? De cand sunt la rugby? La ce categorie de varsta joaca? Ce v-a determinat sa-i directionati catre rugby?

Ionut Dinica: Pe fiul meu il cheama Dinica Patrick Nicolas si joaca rugby din 2020, acum la grupa de U10. Culmea, la rugby nu a fost directionat de catre mine. L-am lasat sa aleaga singur ce vrea sa faca, nevrand sa-l influentez eu. Bine, eu nu l-am influentat direct, dar tot cred ca a fost atras spre rugby de medaliile castigate de catre mine in perioada junioratului (n.m. - rade). A ales sa faca rugby simplu, intr-o dupa-amiaza cand ne plimbam pe langa parc si, vazand niste baieti ca se antreneaza m-a intrebat "tati, ce fac baietii aia acolo?". I-am spus ca joaca rugby, mi-a spus ceva de genul "vreau si eu" si de atunci nu stim decat rugby.

Dan Vasilescu: Pe juniorul meu il cheama Cosmin Mihai Vasilescu, este din 2023 la rugby, joaca la U12 din acest an. L-am bagat la rugby in primul rand pentru ca el si-a dorit foarte mult, apoi pentru ca am vrut sa se dezvolte atat in ceea ce priveste comunicarea si munca in echipa, cat si fizic si mental.

- Cum se simte juniorul tau la rugby? Ii place sau mai mult de gura ta merge?

Ionut Dinica: Ii place, este innebunit. Pai nu vrea sa lipseasca de la niciun antrenament. La scoala, cand are scoala de dimineata, abia se trezeste, trebuie sa tragem de el, dar in ziua meciului se trezeste de la ora 6. O intamplare haioasa a fost intr-o zi cand m-a sunat doamna invatatoare sa il iau de la scoala, ca ii este rau. Cand am ajuns acasa, il intreb daca mai merge astazi la antrenament, iar raspunsul lui a fost unul cat se poate de clar, ferm - "normal, ca in fiecare joi la ora 6". Asta cred ca spune tot despre placerea lui de a juca rugby.

Dan Vasilescu: Merge cu mare placere la antrenamente. Chiar daca recent a suferit o accidentare urata la turneul de la Techirghiol, dubla fractura la mana, si este inca in recuperare, iti spun ca abia asteapta sa revina la antrenamente, este nerabdator.

- Descrie parcursul tau in rugby. Pe unde ai jucat? Pana cand ai jucat? Cu ce amintiri ai ramas?

Dan Vasilescu: Eu am inceput rugbiul la juniori la Vlaicu, la varsta de 14 ani. La U16 am prins o convocare la echipa nationala, unde am jucat meci amical cu Rusia. In general am jucat pe postul de aripa. Din pacate sau din fericire, la 19 ani am decis sa o iau pe alt drum in viata, sa fac altceva. Apoi au aparut familia, copilul si cumva m-am rupt de rugby, dar amintirile raman, iar cele mai frumoase amintiri sunt antrenamentele, meciurile, comunicarea si intelegerea cu echipa, cu antrenorul, cantonamentele. Totul.

Ionut Dinica: Eu m-am apucat de rugby prin clasa a 3-a, la o selectie prin scoli fiind ales de Daniel Mitrea, pe atunci antrenor la Grivita. Am facut antrenamente cam doua luni la Grivita, apoi parintii m-au redirectionat catre R.C. Zimbrii, unde mi-am petrecut jumatate de juniorat la grupele de "optari, decari si doispari", cum se numeau pe vremea mea. Acolo l-am avut profesor pe domnul Balasa. Apoi la grupele de juniori 3, 2 si 1 am mers la Metrorex, unde am avut mai multi profesori printre care domnul Danalache, Ionut Rosoaga si "nemuritorul" manager Nicolae Manolache (n.m. - rade). In toti anii petrecuti in rugby am adunat amintiri minunate. 

- Cum ti se pare proiectul de la Grivita? 

Dan Vasilescu: Eu chiar ma bucur ca am reusit sa-l inscriu pe copil la Grivita si ca ii place, pentru ca Grivita este clubul drag sufletului meu. Aici gasiti antrenori dedicati si gata sa sprijine in orice moment, iar asta e cel mai important, este practic tot ce conteaza.

Ionut Dinica: Mi se pare un proiect minunat, ambitios, care incepe sa dea roade, care creste, se dezvolta de la o zi la alta. Vedem asta prin faptul ca au inceput sa vina tot mai multi copii la rugby si ca acum, din ce stiu eu, cred ca sunt cel putin 50-60 de copii la grupele de prichindei ale Grivitei.

- De ce ar trebui ca parintii sa-si directioneze copiii catre practicarea unui sport precum rugby?

Ionut Dinica: Cred ca parintii ar trebui sa-si directioneaze copiii catre rugby in primul rand pentru ca acestia sa faca miscare si sa-i luam de langa gadget-uri. Apoi, rugbiul  este un sport de echipa care il ajuta pe cel mic pe viitor sa se integreze foarte usor intr-un grup. Invata munca in echipa, isi dezvolta calitatile motrice, se dezvolta sanatos, invata sa ia deciziile corecte in situatii limita si lista poate continua. Asadar, intr-o tara intoxicata de fotbal aduceti-va copilul la rugby, veti avea numai de castigat.

Dan Vasilescu: Din punctul meu de vedere, rugbiul este un sport care modeleaza frumos mintea unui copil, comportamentul. D-asta ar trebui ca oamenii sa-si dea copiii la rugby. Sunt invatati sa comunice, cum sa se poarte in comunitate, sa sprijine, sa ofere incredere persoanelor din jur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu