luni, 27 iunie 2016

Mini-interviu cu Marius Mamoc sau cum sa pui punctul pe "i" in materie de rugby

"Suspendati" aproape un an de catre sefii Federatiei Romane de Rugby, care au decis sa schimbe structura sezonului competitional de la primavara-toamna la toamna-primavara, rugbistii amatori din Divizia A incep, usor usor, sa faca reacomodarea la efort in conditiile in care mai sunt circa trei luni pana la startul sezonului 2016-2017 (17 septembrie).



Cam acelasi lucru se poate spune si despre rugbistii de la RC Grivita, care in noul sezon au de aparat trofeul cucerit anul trecut, dupa o finala castigata impotriva CS Manastur.

Una dintre sperantele Grivitei pentru noul sezon este centrul Marius Mamoc, rugbist extrem de experimentat si care inca de anul trecut a ales sa imbrace tricoul gruparii din Parcul Copilului. Ne-am dorit sa aflam care este motivul pentru care un jucator de talia sa a decis sa faca pasul catre Grivita si a rezultat un mini-interviu extrem de spumos si interesant. Pentru ca Marius Mamoc, ca si pe teren sau la nivel de pregatire fizica, nu este tipul de personaj care sa se ascunda dupa deget, care sa accepte jumatati de masura sau care sa aiba dubii cand trebuie sa ia vreo decizie importanta.

- Dupa multi ani petrecuti la nivel inalt (Dinamo, Arad, nationala de rugby in 7), anul trecut ai ales RC Grivita. Care a fost motivul pentru care ai facut un asemenea pas?

- Am ales Grivita pentru ca am avut o experienta frumoasa in ultimul an de juniori, la republicani 1, cand am castigat locul 1 pe tara. Am avut astfel ocazia sa intalnesc oameni si colegi deosebiti. Am venit la Grivita pentru colegi, pentru prieteni si pentru atmosfera deosebita, o atmosfera pe care nu prea o intalnesti la alte echipe, desi vorbim despre echipe unde in mod sigur sunt mai multi bani si conditii mai bune.

- Apropo de asta, cum ti s-au parut conditiile gasite la echipa si grupul de baieti? Ce parere ai despre ritmul de joc din Divizia A?

- Conditiile din acest esalon sunt acceptabile, daca ne gandim la situatia echipelor. Cat despre ritmul de joc, nu stiu cu ce sa il compar in conditiile in care e cam singura competitie de amatori de la noi.

- Desi problemele medicale te-au facut sa ratezi mai multe meciuri din sezonul 2015, ai demonstrat ca esti unul dintre cei mai buni jucatori din echipa. Mai exista tentatia unei aventuri la vreo echipa de top?

- Puteam sa mai joc la nivel inalt, dar am renuntat pentru ca nu se merita. Am primit o oferta pe bani frumosi, de la o echipa dintr-o divizie superioara. Dar in general, in primele doua divizii, sunt bani putini pentru ce pretentii exista, timp pierdut, nu esti apreciat, ce sa mai, nu se merita. In plus, exista riscul accidentarilor. Chiar daca esti om de baza, daca te rupi nu mai intereseaza pe nimeni de tine. Indiferenta iti lasa un gust amar.

- Cum se motiveaza un jucator cu asemenea experienta cand stie ca are de jucat impotriva unor rugbisti care poate abia incep sa descifreze ABC-ul acestui sport?

- Motivatia cred ca tine in primul rand de caracterul fiecaruia, de stilul de viata, de dorinta si placerea pentru lucrul pe care il face, indiferent de domeniu. Defectul meu este ca am fost obisnuit altfel. Sa dau totul cand ma implic intr-o actiune. Ori lucrul acesta nu prea il vad in divizia asta, inclusiv la unii dintre colegii mei. Dar cum am mai spus, tinand cont ca vorbim despre Divizia A, nu prea poti sa impui acest lucru. Nu poti sa ceri prea multe in conditiile in care pentru cei mai multi dintre jucatori miscarea este o descarcare, o detasare de cotidian, atata to.

- Grivita a castigat fara mari emotii Divizia A in 2015, crezi ca echipa va reusi sa repete isprava si in sezonul 2016-2017?

- La ce jucatori avem si ce jucatori mai pot veni sunt sigur ca am putea castiga si mai lejer Divizia A. Totul tine de noi si de seriozitatea cu care ne pregatim, dar si de modul in care este facuta echipa. Ideal ar fi ca cei mai buni 15 jucatori sa intre pe teren si ceilalti, chiar daca sunt si oameni mai vechi la club, sa inteleaga ca valoarea primeaza, ca aceasta competitivitate este in favoarea echipei si ca trebuie sa munceasca mai mult pentru a emite pretentii la un loc de titular. Un jucator nu trebuie sa se supere pe alt jucator sau pe antrenori. Astea si in cazul in care oamenii vor mai mult decat o miscare de placere si vor sa se emita pretentii la castigarea competitiei.

- Ar putea echipa sa se prezinte la un nivel macar onorabil in Divizia Nationala?

- Trebuie sa fim realisti. Este o diferenta mult prea mare de nivel intre divizii. Nu poti emite pretentii in special din cauza diferentei de pregatire fizica. Vorbim despre echipe care fac zilnic antrenamente mult mai dure si mai intense. Ori noi abia daca ne intalnim de trei ori pe saptamana si cam niciodata in formula completa sau aproape completa.

- Cum ti se pare traseul rugbiului romanesc in ultimii ani? Suntem in crestere sau pe o panta descendenta? De ce am avea nevoie pentru ca rugbiul se inregistreze o dezvoltare constanta?

- Sa fim seriosi, rugbiul romanesc este in declin de multi ani. S-au facut greseli imense, de la lipsa de implicare in dezvoltarea unor centre de copii si juniori, care sa produca tineri, si pana la prezenta in continuare in sistem a unor antrenori slabi, cu mentalitati invechite si depasite. Insa cel mai dureros este ca s-au distrus stadioane. Stii ca eu sunt mai transant de felul meu, dar mi se pare aiurea sa stai sa naturalizezi niste jucatori care nu au nimic in comun cu Romania si sa distrugi cel putin trei stadioane unde erau pepiniere cu sute de copii. Nu poti sa investesti doar la nivel de seniori, cand din spate nu vine nimic. O sa ajungem in situatia ca parintele sa vrea sa-si duca juniorul pe stadion si sa nu mai aiba unde sa-l duc. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu